AFASIE

ALGEMENE INFORMATIE

Afasie is een verworven taalstoornis die veroorzaakt wordt door een hersenletsel. Tijdens een CVA geraakt een deel van de hersenen beschadigd. De gevolgen verschillen, afhankelijk van de plaats en de ernst van het letsel. Als de schade zich in de linkerhersenhelft bevindt, kan er een taalstoornis of afasie optreden. De patiënt heeft dan moeite met het produceren en/of begrijpen van taal.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten zoals : 
problemen met het onderscheiden van spraakklanken, het begrijpen van woordbetekenissen. Vooral weinig frequente woorden zijn moeilijker te begrijpen voor hen. Vrijwel alle afasiepatiënten hebben problemen met het begrijpen van complexe grammaticale structuren, of meerledige opdrachten. In het dagelijks leven zijn grote hoeveelheden (complexe) informatie dan ook moeilijk te verwerken voor hen. Ook gesprekken met meerdere mensen tegelijk ervaren ze als moeilijk te volgen en vermoeiend.

Mensen die de achtergrond van een persoon met afasie niet kennen, kunnen denken dat deze doof, stom, dronken of zelfs verstandelijk gehandicapt of zwakbegaafd is. Afasie heeft daar echter niets mee te maken. Het is ook geen geheugenstoornis. De persoon heeft moeilijk toegang tot de taal, maar is deze niet vergeten.

LOGOPEDISCHE BEHANDELING

Ook al is spontaan herstel niet uitgesloten, het is altijd een goed idee een beroep te doen op een logopedist. Soms kan de zorg meteen na de beroerte worden opgestart, maar soms moet dat worden uitgesteld, bijvoorbeeld omdat de patiënt nog niet in staat is om een logopedisch revalidatieprogramma te volgen.

 

De logopedische revalidatie zal vooreerst de basiscommunicatie trachten te herstellen. Dit geeft de patiënt zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Nadien varieert de therapie en is deze afhankelijk van talige problemen die de patiënt ervaart. De zorg is altijd gepersonaliseerd en afgestemd op de noden en belangstellingen van de patiënt.

 

CONTACTGEGEVENS

 

TEL            0471 / 30 64 28

MAIL          elles_geeroms@hotmail.com

ADRES      Sint-Paulusbaan 10  | 1745 Opwijk

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now