DYSFAGIE

 

 

WAT IS DYSFAGIE? 

 

Een verstoord slikproces of dysfagie is een veelvoorkomend probleem dat erg nadelig kan zijn voor de algemene gezondheid van een persoon. De oorzaak is meestal een neurologisch aandoening ziekte van Parkinson of MS. Daarnaast kan het ook het gevolg zijn van kanker, een hersenbloeding, dementie, …

 

Algemeen zien we dat de veiligheid of het uitvoeren van het slikmechanisme verstoord is. Voedingsresten kunnen achterblijven in de mond of keelholte of overlopen tot in de luchtpijp. Hierdoor kan de betrokkene zich verslikken, maar soms gaat dit ook zonder symptoom gepaard. Van zodra de persoon deze resten niet kan ophoesten, is er een erg groot risico op een aspiratiepneumonie of beter gezegd een longontsteking ten gevolge van dysfagie. Het is erg belangrijk om de symptomen van dysfagie tijdig te herkennen en aan te pakken.

 

  

WAT ZIJN BELANGRIJKE SYMPTOMEN OF SIGNALEN? 

 

  • Onvoldoende lipsluiting waardoor vloeistof of eten uit de mond vloeit.

  • Onvoldoende alertheid of algemene traagheid wat kan leiden tot hamsteren.

  • Onvoldoende mondmotorische controle
    waardoor kauwen en transporteren van het voedsel moeilijk tot niet lukt.

  • Vertraagde slikreflex met als gevolg verslikken en hoesten.

  • Vermagering op korte termijn.

 

 

WAT ZIJN DE GEVOLGEN? 

 

Niet alleen is het verslikken en hoesten onaangenaam, tevens is het nefast voor onze gezondheid. Mensen zijn geneigd om minder te eten of bepaalde soorten voeding te vermijden omdat ze teveel moeite vergen om door te slikken. Vaak hebben dysfagiepatiënten meer tijd nodig om te eten en zullen ook sneller de maaltijd stopzetten.

 

Door de verandering en vermindering van eet- en drinkgewoonten, kan een verminderde calorieopname optreden met gewichtsverlies tot gevolg. Dit kan op zich leiden tot een afgenomen weerstand en ernstige gezondheidsproblemen. Ook sociale eenzaamheid en depressie zijn mogelijke gevolgen omdat samen eten met andere vaak vermeden wordt uit schaamte.

 

LOGOPEDISCHE BEHANDELING

 

Een logopedist zal samen met jou, je moeilijkheden en frustraties bij de maaltijden in kaart brengen en onderzoeken wat de concrete oorzaken hiervan zijn. Er zullen aanpassingen worden opgesteld op vlak van consistentie alsook zullen er oefeningen en houdingen worden aangeleerd waardoor deze moeilijkheden zouden moeten afnemen.

​​​​​

 

 

ELLES

 

Logopedische praktijk met specialisatie in het diagnosticeren en behandelen van stem- en spraakproblemen

CONTACTGEGEVENS

 

 

TEL            0471 / 30 64 28

MAIL          elles_geeroms@hotmail.com

ADRES      Sint-Paulusbaan 10  | 1745 Opwijk

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now