Stemadvies

Als stemcoach geeft ik u graag advies om uw stem beter te gebruiken en te verzorgen. Hieronder alvast een lijstje met enkele tips & tricks. Het is zeker geen overbodige luxe wanneer je dagelijks je stem professioneel moet gebruiken. Daarom een paar zaken die je thuis kan doen om je stem te verwennen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WATER

Er bestaat geen medicijn om de stem zuiver(der) te  doen klinken. Het beste dat je kunt doen is water of lichte thee drinken. Water is de beste saus! 

hydrateren.JPG

STEM VERANDEREN

Spreken kan je als het ware vergelijken met topsport zijn, zeker bij professionele sprekens.
Om te spreken moeten we een heleboel spieren intensief gebruiken, met in het bijzonder het middenrif, de tussenribspieren, de stemplooien, de lippen, de tong en de kaakspieren.
Professionele sprekers of mensen die hun stem willen veranderen kunnen met dagelijkse training hun stem anders doen klinken. Denk maar aan een sporter die ook dagelijks traint.

 

Pittigheidsoefeningen en resonansoefeningen zijn twee spieroefeningen die je dagelijks zal moet doen, maar het resultaat is vaak snel merkbaar. Je kan dus leren om anders te klinken.

a5aec4d79013b6b8a84caac933bdb0a5.jpg

DAMPEN

Het inhaleren van waterdamp is een van de beste herstel- en ontspanningsmethoden voor je stemplooien.
Het zorgt ervoor dat de slijmvliezen van de neus en mondholte gehydrateerd worden en dit tot aan de stemplooien. Dit kan op de ouderwetse manier, namelijk met een handdoek over je hoofd boven een pot kokend water hangen... Of je kan gebruik maken van handige inhalatoren. 


Opgelet, doe geen additieven in het water, want dit is vaak nadelig voor je slijmvliezen.  Probeer zeker te dampen als je verkouden bent of dat dreigt te worden. 

Thick  Smoke

ontspanning

Spanning, stress en stem zijn geen ideale combinatie. De stem is erg gevoelig voor stress wat zich kan uiten in heesheid, ruwheid, stemvermoeidheid, ...Regelmatig ontspannen is erg belangrijk. In de praktijk kan je daarom ook terecht voor laryngeale massages en behandeling met de NOVAFON. Neem gerust contact op als je hier mee over wilt weten.

NOVAFON _ INSTA _ DIAMANT.JPG