%25C2%25B0IMG_1861_edited_edited.jpg

Manuele therapie

ondersteunende techniek binnen de stem-, spraak- en sliktherapie

Naast de functionele logopedische therapie, die focust op adem- en stemtechnieken is het mogelijk om de larynx manueel te behandelen. Deze ondersteunende techniek wordt gebruikt om sneller effect te verkrijgen met de meer traditionele technieken en heeft als doel een goede balans in spanning te vinden in het hoofd-hals gebied. Er wordt namelijk een langzame stretching van deze spieren uitgevoerd, waardoor de hals, kaak, mondbodem en schouders meer ontspannen en mobieler worden.


  

Stemproductie eist een vlotte en complexe samenwerking van de spieren in en rondom de larynx. Deze bepalen onder andere de positie van de larynx en zorgen ervoor dat de larynx kan dalen of stijgen. Een goede spanning van de spieren in hoofd-hals alsook een goede houding en bewegelijkheid van het strottenhoofd zijn bijgevolg essentieel. Deze mechanismen zijn niet los van het functioneren van het hele lichaam te zien. Zo hebben bijvoorbeeld hoofd- en lichaamshouding een grote invloed op spieren, die belangrijk zijn voor de larynxwerking.Wat kan je met manuele therapie bereiken?

- Ontspanning van hals, strottenhoofd, mondbodem

- Verbetering van stemkwaliteit

- Makkelijker slikken

- Vermindering van globus-gevoel

- Vermindering van klachten of pijnsensatie van de keel

- Verbetering van de flexibiliteit van het strottenhoofdErvaar je spanning in de hoofd-hals regio? Vraag dan zeker raad bij manueel therapeut of osteopaat.