Ziekte van Parkinson

Wat kan ik voor jou betekenen?

Begeleiding bij de ziekte van Parkinson is vaak breed. Na verloop van tijd kunnen verschillende logopedische problemen op de voorgrond treden. De meest gerapporteerde problemen zijn een afgenomen spraakverstaanbaarheid, een beperkte luidheid en moeilijkheden met eten en drinken. Ook andere problemen kunnen samen worden aangepakt zoals aandachtsproblemen of moeite met executieve functies zoals het opstellen van een planning of het regelen van jouw agenda.

 

Types van behandeling

%C2%B0IMG_1909_edited.jpg
°IMG_1974.JPG
IMG_1939_edited.jpg

diagnostiek

Tijdens de diagnostiek doen we onderzoek naar jouw spraakverstaanbaarheid, slikvaardigheden en cognitieve mogelijkheden. Hierbij brengen we jouw zwaktes en moeilijkheden in kaart en zullen we doelstellingen voor therapie opmaken.

spraaktherapie

Tijdens deze sessies gaan we jouw spraakverstaanbaarheid optimaliseren door de mondmotoriek, articulatie en manier van spreken te verbeteren. 

Indien nodig kunnen ook hulpmiddelen ingeschakeld worden om jouw verstaanbaarheid te optimaliseren

Lee Silverman Voice treatment

Tijdens deze therapiesessies zullen we enkele weken intensief trainen op luidheid. Deze techniek, ontwikkeld door de Amerikaan Lee Silverman, is specifiek ontworpen om de luidheid bij Parkinsonpatiënten te optimaliseren en zo bij te dragen aan een verbeterde spraakverstaanbaarheid.